Piwo od lat stanowi jeden ulubionych napojów alkoholowych. Na półkach sklepowych coraz częściej znaleźć można różne rodzaje piwa, inne niż najbardziej popularne u nas lagery, czyli jasne pełne. Coraz więcej jest też wśród nich piw rzemieślniczych, które charakteryzują się nie tylko wysoką jakością, ale również różnorodnością rodzajów.
Szkło do piwa – główny podział
Aby móc w pełni docenić jakość, zapach i smak, warto pić je z odpowiedniego szkła. Generalnie szkło do piwa dzielimy na szklanki, kufle i pokale. Dostępne są również szkła bardziej specjalistyczne do degustacji przez kiperów. Różne szkła mają oczywiście różne przeznaczenie.
Jakie szkła do jakich piw?
Wymienione wyżej rodzaje dzielą się na podrodzaje. A każdy z nich jest przeznaczony do konkretnych rodzajów piwa. Oto kilka:
– kufel – uniwersalny, do lagerów, ale, porterów, koźlaków
– pokal – pilznery, lagery, bocki
– szklanka weizen – do piw pszenicznych
– szklanka pinta – portery, stouty, ale
– pokal tulip – piwa belgijskie, ale
– pokal goblet – piwa belgijskie
Odpowiednio dobrane szkło do piwa pozwala na wydobycie tego, co w danym rodzaju piwa najbardziej charakterystyczne. Może to być barwa, wysycenie, bukiet, smak, a nawet grubość piany. Dobre piwa warto pić z dobrego szkła!